Μιχ. Κ. Μακράκης: απεβίωσε μια ευγενική μορφή της σύγχρονης θεολογίας

18/05/2016

 

ΠΗΓΗ :  www.frear.gr

 

Απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 ο καθηγητής θεολογίας Μιχάλης Κ. Μακράκης. Συγγραφέας και καθηγητής Θεολογίας, ο Μακράκης μετεκπαιδεύτηκε στο περίφημο Ρωσικό Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Σεργίου (Παρίσι) και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ), υποβάλλοντας ειδικές διατριβές για τον Λ. Τολστόι και τον Τζ. Σανταγιάνα, αντίστοιχα.

 

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπηρέτησε ως Διευθυντής Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δρ. Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1979, με διατριβή για τον Τολστόι, έγινε υφηγητής της Φιλοσοφίας της θρησκείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με έργο του για τον Ντοστογιέφσκι, για το οποίο πήρε και Α΄ βραβείο λογοτεχνίας. Εκτός από Φιλοσοφία της θρησκείας, δίδαξε επίσης από το 1985 ως επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ψυχολογία της Θρησκείας και Φιλοσοφία στη Λογοτεχνία.

 

Ερευνητής εργατικός και πρωτότυπος, ως άνθρωπος ευγενής και σεμνός, ο Μακράκης υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από τους φοιτητές του. Στο συγγραφικό του έργο συνδύασε τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία (μεγάλη του αγάπη οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς και ο Κίρκεγκωρ) με τη θεολογία, ενώ επί χρόνια δίδασκε στη Θεολογική Σχολή το μάθημα της Θεολογικής προσέγγισης των λογοτεχνικών κειμένων, ενδεικτικό των ενδιαφερόντων του. Έφυγε μια ευγενής μορφή της σύγχρονης θεολογικής σκέψης.

 

Έργα: Λευκές χώρες (1974), Η αίσθηση του θανάτου και ο πόθος για λύτρωση στον Τολστόι (1978), Εμμένεια και υπέρβαση στη φιλοσοφία του Kierkegaard (1983), Ο σοσιαλισμός του Ντοστογιέφσκι και η σοβιετική κριτική (1984), Εισαγωγή στη φιλοσοφία της θρησκείας (1988), Φιλοσοφία της θρησκείας στη λογοτεχνία (1989), Τέχνη και ηθική (1991), Το πρόβλημα της αλήθειας στη φιλοσοφία της θρησκείας (1992), Ψυχολογία της θρησκείας (1993), Ιστορία της φιλοσοφίας της θρησκείας (1994), Ψυχαναλυτική ερμηνεία της θρησκείας (1995), Φρόυντ και Ντοστογιέφσκι (2004), Ο Θεός του Καζαντζάκη και η απόλυτη αλήθεια (2009), H ψυχολογία του Ασώτου (2011),  κ.ά.

 

Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του halandriallilegiis.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline