Το ΑΠΘ στην κορυφή της ευρωπαϊκής έρευνας για υπερυπολογιστές

03.09.2016

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής έρευνας βρίσκεται η ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ.) του ΑΠΘ, καθώς θα συμμετέχει στα τρία από τα συνολικά μόλις 11 έργα που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στον τομέα των οπτικών τεχνολογιών για Υπερυπολογιστές, στο πλαίσιο του H2020. Η ομάδα ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ. εδρεύει στο νεοσύστατο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕ.Δ.Ε.Κ.) του ΑΠΘ.

 Επιπλέον, το ένα από τα τρία ερευνητικά έργα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα το L3MATRIX καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των συνολικά άνω των 70 ερευνητικών προτάσεων που κατατέθηκαν από το σύνολο των ευρωπαϊκών οργανισμών. Και τα τρία έργα αποσκοπούν στην κατασκευή πρωτότυπων ολοκληρωμένων φωτονικών κυκλωμάτων και στην ενσωμάτωσή τους σε αρχιτεκτονικές υπερ-υπολογιστών. Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος των σύγχρονων υπερυπολογιστών μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ισχύος τους και επιτυγχάνοντας τους στόχους σε επεξεργαστική ισχύ και κατανάλωση ισχύος για το 2020.

 Στις αρχές του 2016 ξεκίνησε στο ΑΠΘ η υλοποίηση τριών ερευνητικών έργων στον τομέα των φωτονικών συστημάτων και επικοινωνιών, στα οποία η ερευνητική ομάδα ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ του ΑΠΘ έχει ηγετικό και συντονιστικό ρόλο στα έργα ICT-STREAMS και PlasmoFAB, ενώ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο L3MATRIX.

 Η υλοποίηση των έργων γίνεται στις υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Δ.Ε.Κ. του ΑΠΘ όπου λειτουργεί υπερσύγχρονος εξοπλισμός για συστήματα οπτικών επικοινωνιών με δυνατότητες μετρήσεων σε ολοκληρωμένα φωτονικά κυκλώματα και διασύνδεσης υπολογιστικών συστημάτων μέσω οπτικών ινών και σύγχρονων οπτικών τεχνολογιών σε ταχύτητες μετάδοσης έως και 50 Gigabit/sec (109 bit/sec), παρέχοντας συνολικά έναν ρυθμό δεδομένων άνω του 1 Terabit/sec (1012 bit/sec) με χρήση τεχνολογιών πολυπλεξίας DWDM.

 Η ερευνητική ομάδα ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ. απαρτίζεται από τους Επίκουρους Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκο Πλέρο και Αμαλία Μήλιου, από τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Λεωνίδα Γεωργιάδη και από τον Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής, Κώστα Βυρσωκινό, ενώ την 20-μελή ομάδα συμπληρώνουν επιστημονικοί συνεργάτες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ.

 

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ : www.diorismos.gr

Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του halandriallilegiis.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline