24 Ιουλίου 1974 : 42 Χρόνια μετά προς αναζήτηση ελπίδας

24.07.2016

Άρθρο του Δημήτρη Τραπεζιώτη

 

Σήμερα συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ημέρα εκείνη που εν μέσω της Κυπριακής Τραγωδίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθανε με το αεροπλάνο του τότε προέδρου της Γαλλίας στον  διεθνή αερολιμένα του Ελληνικού  για να σχηματίσει  την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μετά την πτώση της δικτατορίας.

Φίλες και Φίλοι με την επιστροφή της δημοκρατικής ομαλότητας, η περίοδος που ακολούθησε από τις 24 Ιουλίου 1974 έως σήμερα, διαμόρφωσε το πολιτικό σύστημα που με παραλλαγές του ισχύει έως σήμερα.

Εάν θελήσουμε ως απλοί πολίτες να αξιολογήσουμε την περίοδο αυτή αλλά και το πολιτικό σύστημα που διαμορφώθηκε, θα μπορούσαμε να  πιστώσουμε από την μια τα θετικά όπως μια μακρά περίοδο πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας με ομαλή και δημοκρατική εναλλαγή των κυβερνήσεων, θεσμοθέτηση ελευθεριών, την ένταξη της χώρας στην τότε Ε.Ο.Κ. κλπ.

Ωστόσο όμως από την άλλη για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην ιστορία  θα πρέπει να πιστώσουμε και τα αρνητικά τα οποία διαμόρφωσαν την πορεία της χώρας και την οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση παρακμής.

Στην περίοδο που ακολούθησε από τις 23 Ιουλίου 1974 στην χώρα ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην τότε Ε.Ο.Κ., παρουσιάστηκαν μεγάλες ευκαιρίες τις οποίες εάν τις εκμεταλλευόμασταν, η μετέπειτα πορεία της θα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή.

Είναι γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετέπειτα, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβαλλόταν (αλλά και συνεχίζει μεταβάλλεται) γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτικοκοινωνικά, η Ελλάδα προκειμένου να είναι σε θέση να παραμείνει στο διεθνές γίγνεσθαι, όφειλε αφενός μεν να εφαρμόσει μια συνετή διαχείριση στα του οίκου της και αφετέρου δε να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ευρύτερο  πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εάν υπήρχε μια συνετή διαχείριση των πραγμάτων και υλοποιούταν  οι απαιτούμενες αλλαγές έγκαιρα, τότε η Ελλάδα δεν θα ήταν στην σημερινή κατάσταση δηλαδή, μιας χώρας δέσμιας των μνημονίων και του χρέους της, με μειωμένη εθνική κυριαρχία αλλά θα ήταν μια χώρα που λόγω γεωπολιτικής της θέσης ο λόγος της θα είχε βαρύνουσα σημασία.

Το 1974  το αίτημα των πολιτών ήταν η Δημοκρατία.

Το 2016 όμως μετά από 6 χρόνια οικονομικής καταστροφής ανούσιων λόγων και μεγάλων υποσχέσεων από όλο το υπάρχον πολιτικό φάσμα, το αίτημα των πολιτών είναι η οικονομική ευημερία αλλά και το σημαντικότερο να παύσει η χώρα να πάψει να είναι χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και να αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιούλιος 2016 13:57
Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του halandriallilegiis.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline